Tibola
Er is sinds enige tijd een nieuwe tekensoort in Nederland.
Deze kan voor honden binnen 24 uur dodelijk zijn.
Bescherm uw hond daarom zo goed mogelijk.
Dermacentor Teek
De tekensoort Dermacentor is vooral te vinden op honden en wordt door het verspreiden van een dodelijk virus een hondenkiller genoemd, maar de teek is zeker niet ongevaarlijk voor mensen.
De teek kan de Tibola-ziekte overbrengen en is inmiddels ook al in Nederland gesignaleerd.
Waar leeft de Dermacentor?
De Dermacentor is in Noord-Amerika een groot probleem in de Rocky Mountains, maar de teek komt ook in Europa en in andere delen van de wereld voor.
Vooral in de Zuid-Europese landen is de Dermacentor een bedreiging en de teek begint ook in Nederland langzaam een gevaar te vormen.
Ziektes door de Dermacentor.
De Dermacentor kan dodelijk zijn voor dieren, maar vormt ook voor mensen een gevaar. Sommige teken zijn namelijk besmet met de Ricketsia slovaca bacterie, de boosdoener van de Tibola-ziekte.
De ziekte is meestal te herkennen aan een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen geel vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd. Dit kan gepaard gaan met vergrote lymfeklieren en een kale plek op de huid.
De klachten kunnen 1 tot 55 dagen (gemiddeld 9) na de beet ontstaan en maanden aanhouden. Een antibioticakuur is noodzakelijk om de ziekte te behandelen.
Maar let op: voor een hond kan het binnen 24 uur dodelijk zijn.