Babesiose

Babesiose, oftewel tekenkoorts, wordt veroorzaakt door een parasiet, die zich in de rode bloedcellen van honden nestelt en deze te gronde richt.

 

Hoe ontstaat het

Deze parasiet wordt overgebracht door besmette teken. Deze moeten dan wel minstens 20 uur vastgehecht hebben gezeten aan de hond. Door de zachte winters komt deze teek sinds kort ook in Nederland voor.

 

Symptonen

De volgende verschijnselen kunnen wijzen op babesiose:

  • koorts
  • slechte eetlust en soms braken
  • bleke en soms gele slijmvliezen zijn bleek
  • hoge hartslag sterk rood/bruin verkleurde urine.

Dit komt, omdat de bloedkleurstof, die normaal in rode bloedcellen zit, door het kapot gaan van die cellen in het bloed komt.

 

Diagnose

De dierenarts zal, bij verdenking van babesiose, bloedonderzoek bij de hond doen. Hierdoor kan hij de parasiet zichtbaar maken in de rode bloedcellen.

 

Behandeling

In de eerste plaats is het belangrijk dat de behandeling snel gestart wordt. Hoe eerder u daarmee begint hoe groter de kans op genezing is. Neem daarom snel contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond besmet kan zijn met babesiose. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10 dagen.

 

Risico’s dieren uit het buitenland

Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied oplopen, is een stuk groter dan in Nederland. Dat betekent dat u alert moet zijn op besmetting als u uw hond meeneemt op vakantie naar deze gebieden of er eentje adopteert die uit deze landen afkomstig is. Babesiose is bij hond naar mens en bij honden onderling niet besmettelijk of er moet een bloed op bloed contact plaatsvinden.

 

Goed geneesbaar, mits op tijd ontdekt

Als babesiose op tijd ontdekt wordt, kan het goed genezen worden. Indien Babesiose in een laat stadium wordt ontdekt is de prognose minder goed, de hond kan dan chronische verschijnselen hieraan overhouden en in een enkel geval komen te overlijden. Ook hier telt dus dat preventie van groot belang is.

 

Preventie

Controleer uw hond regelmatig op teken, verwijdert de teken met een tekenpen. Zorg voor een goede tekenbestrijding vooral als u veel in bosrijke gebieden met uw hond loopt. Een Scalibor band wordt aanbevolen.